Banofee – ciasto bez pieczenia

Węgierskie leczo – smaczne, szybkie i pożywne!
15 stycznia, 2020

Chyba każdego czasem nachodzi ochota na coś słodkiego. Wymyślne ciasta najczęściej wymagają bardzo wielu składników i olbrzymich nakładów czasowych. Nie oszukujmy się – mało kto ma ochotę spędzać długie godziny w kuchni. Dla miłośników prostych połączeń i szybkich rozwiązań idealne będzie banofee. Jak sama nazwa wskazuje, jest to ciasto bazujące na bananach i toffe. Całość okraszona jest bitą śmietaną, czekoladą i kruchym spodem, którego wcale nie trzeba piec! Brzmi pysznie, prawda? Nie pozostaje więc nic innego niż przystąpić do przygotowania tego fantastycznego deseru. 

 

Składniki (blaszka o średnicy 20 cm):

  • 200 g herbatników lub ciasteczek zbożowych
  • 80 g masła
  • masa toffi w puszce 
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 250 ml śmietanki 30%
  • fix do bitej śmietany
  • esencja waniliowa
  • wiórki czekoladowe (lub czekolada)
  • sok z połówki cytryny

 

  1. Przygotowanie deseru rozpocznij od pokruszenia ciasteczek. Możesz to zrobić przy pomocy młynka (np. do kawy). Innym sposobem na skuteczne rozdrobnienie jest zawinięcie ciastek w ściereczkę i miażdżenie ich wałkiem do ciasta. Gdy ciastka są już rozkruszone wsyp je do miski i dodaj masło. Ważne, żeby było w temperaturze pokojowej – tylko wtedy okruszki idealnie połączą się z masłem i stworzą masę o konsystencji podobnej do plasteliny. Gdy składniki są już wymieszane, wyłóż brytfannę papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciasteczkową masą jej spód. Włóż brytfannę na około pół godziny do lodówki.
  2. Wyjmij foremkę z lodówki. Na gotowym już spodzie rozsmaruj masę toffi. Raz jeszcze schłódź deser przez kwadrans w lodówce. 
  3. Dokładnie umyj banany pod bieżącą wodą. Odkrój końcówki i obierz owoce. Następnie pokrój banany na grubsze plasterki. Jeśli nie chcesz, by zmieniły swoją barwę i nieestetycznie ściemniały, możesz polać je odrobiną soku z cytryny. 
  4. Schłodzoną wcześniej śmietanę wlej do wysokiego i wąskiego naczynia. Ubij ją na sztywno w międzyczasie dodając fix, który pomoże zachować jej odpowiednią konsystencję. 
  5. Na spodzie z ciasteczek i warstwie masy toffi poukładaj pokrojone w plasterki banany. Następnie pokryj całość bitą śmietaną a na wierzchu, dla dekoracji, umieść wiórki czekoladowe. Włóż ciasto do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie możesz już zaskoczyć gości tym specjałem lub samemu cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem! 

Banofee to ciasto, które z pewnością podbije serca wszystkich, którzy będą mieć okazję go posmakować. Banany idealnie łączą się tu ze słodką, karmelową nutą i delikatnością bitej śmietany. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *