Ciasteczka orzechowe w wersji bezglutenowej

Przepis na własne, domowe Rafaello
Styczeń 24, 2018
Pyszny sernik na każdą okazję
Styczeń 30, 2018

Brak możliwości wchłaniania glutenu jest poważnym schorzeniem, które znacznie ogranicza spożywanie wielu przekąsek. Z myślą o osobach, które cierpią na ten problem zdrowotny, przygotowaliśmy specjalne ciasteczka orzechowe, rzecz jasna w odmianie bezglutenowej. Mamy nadzieje, że nasze „bezglutenowe gotowanie” przypadnie Wam do gustu. Zaczynamy!

Co będzie nam potrzebne?

– tłuszcz roślinny bez laktozy 150 g
– mąka teff (miłka abisyńska) 150 g
– zmielone orzeszki ziemne 100 g
– syrop trzcinowy 80 g

Opcjonalnie możemy dodać:

– syrop trzcinowy 1 łyżka
– posiekane orzeszki ziemne 50 g
– połówki orzeszków ziemnych

Przepis na przyrządzenie ciasta

1. Przygotowanie ciastek rozpoczynamy od posiekania tłuszczu roślinnego. Następnie wprowadzamy go do miski, razem ze zmielonymi orzeszkami, syropem trzcinowym i mąką teff. Całość dokładnie mieszamy, aż masa stanie się w miarę jednorodna.

2. Dla uzyskania lepszego efektu mieszania, można wprowadzić mieszaninę bezpośrednio do miksera i wymiksować. Po zakończeniu tej czynności, całość przedkładamy na stół i formujemy w charakterystyczną kulkę.

3. Następnie dzielimy ją na pół i formujemy z każdej z tych części jeden wałek. Każdy z nich powinien dać się podzielić na około 10 – 12 kawałków.

4. Każdy kawałek należy uformować w charakterystyczny placek. Po uzyskaniu około 20 placuszków, przystępujemy do obtaczania ich krawędzi w syropie a następnie – w posiekanych orzeszkach.

5. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, na który nałożysz ciasteczka. Muszą one być ułożone w sposób równomierny, zapewniający jednorodny stopień wypieczenia ciasta.

6. Do każdego z ciasteczek (przed rozpoczęciem pieczenia) włóż mniej więcej po trzy wcześniej przygotowane połówki orzechów. Całość należy piec przez około 15 minut. Optymalna temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu schładza się ciasteczka i podaje.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *