Jakie garnki wybrać do gastronomii? Rodzaje garnków i ich powłoki

termos gastronomiczny
Termosy gastronomiczne – na co zwrócić uwagę?
20 lutego, 2018
Węgierskie leczo – smaczne, szybkie i pożywne!
15 stycznia, 2020
Garnek do gastronomii

 

Garnki są podstawowym atrybutem kucharza i z pewnością nie mógłby bez nich istnieć żaden lokal gastronomiczny, czy restauracja. Profesjonaliści doskonale zdają sobie sprawę z tego, że jakość garnków nie jest bez znaczenia. Istotnie wpływa ona na wygląd, smak przygotowywanych potraw, na czas gotowania oraz ilość zachowanych substancji odżywczych. W jaki jednak sposób wybrać odpowiedni rodzaj garnków i na co zwrócić uwagę, by zawodowe gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością? 

 

Jak wybrać garnki dostosowane do swoich potrzeb?

Naczynia przeznaczone do gotowania powinny przede wszystkim być dobrze dopasowane do preferencji kucharzy i charakteru prowadzonej działalności gastronomicznej. Liczbę i wielkość garnków najlepiej określić na podstawie tego, ile przeciętnie porcji wydawanych jest z kuchni każdego dnia. Warto postawić na różnorodny litraż garnków, ponieważ dzięki temu poszerza się spektrum możliwości ich wykorzystania. Garnki przeznaczone dla profesjonalistów, każdego dnia są intensywnie eksploatowane. Właśnie dlatego należy wybrać takie, które nawet mimo codziennego, wielogodzinnego używania, będą na tyle odporne, że zachowają swoją użyteczność i właściwości przez długie lata. 

 

Garnki do profesjonalnego lokalu – z czego powinny być wykonane?

Podstawową kwestią, nad którą dogłębnie należy zastanowić się, przystępując do wyboru dobrej jakości garnków do gastronomii, jest materiał, z jakiego są one wykonane. Na rynku można znaleźć bardzo wiele różnego typu garnków, które mają różne przeznaczenie i nadają się do nieco innych celów. Warto więc szczegółowo omówić cechy najpopularniejszych rodzajów garnków i bliżej przyjrzeć się ich zaletom i wadom. 

 

Garnki ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej są obecnie jednymi z najpopularniejszych na rynku. Stal nierdzewna jest niezwykle odpornym materiałem. Można ją wykorzystywać w różnych, bardzo skrajnych temperaturach, a mimo to nie ulega uszkodzeniom i jej wytrzymałość się nie obniża. Stal nierdzewna wykazuje się także wysokim stopniem odporności na korozję i działanie substancji wykazujących właściwości żrące. Warto wybrać garnki ze stali nierdzewnej, ponieważ nie odkształcają się, a w wyniku przypadkowych uderzeń nie powstają na nich odgniecenia. Garnki nierdzewne dobrze współpracują z większością rodzajów kuchenek wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych. Często tego rodzaju naczynia mają podwójne dno. Taka konstrukcja pozwala lepiej zatrzymywać i wykorzystywać dostarczane ciepło, dzięki czemu potrawy gotują się szybciej, do procesu obróbki żywności można używać mniejszej ilości wody, a ponadto dania nie przypalają się. Stalowe garnki są eleganckie i bardzo łatwe w czyszczeniu. Decydując się na zakup zestawu garnków nierdzewnych, najlepiej jest wybrać te, o jak najwyższej próbie stali.

 

Jednym z głównych minusów garnków ze stali nierdzewnej jest ich ciężar, który czasem może przysparzać kłopotów.

 

Garnki żeliwne

Żeliwo jest stopem żelaza z węglem i niewielką domieszką innych pierwiastków, takich jak np. krzem, mangan, siarka, czy fosfor. To niezwykle trwały materiał, który odpowiednio eksploatowany zachowuje swoje właściwości przez długi czas. Garnki żeliwne doskonale przewodzą ciepło i równomiernie je rozprowadzają. Pozytywnie wpływa to na proces obróbki termicznej produktów, ich smak i konsystencję. Raz nagrzane naczynie utrzymuje wysoką temperaturę nawet przez kilka godzin po gotowaniu. Dodatkową zaletą jest to, że w garnkach żeliwnych można gotować w zasadzie bez dodatku tłuszczu. Garnki wykonane z żeliwa nadają się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek, a co więcej – można je wykorzystywać również w piekarniku. 

 

Niestety, żeliwo nie jest tak odporne na uszkodzenia, jak chociażby wspomniana wcześniej stal nierdzewna. Naczynia wykonane z tego materiału przez długi czas pozostają gorące, co przy nieumiejętnym użytkowaniu może stwarzać ryzyko poparzenia. Garnki żeliwne trzeba też regularnie, w odpowiedni sposób konserwować i delikatnie, bez użycia detergentów, usuwać z ich powierzchni wszelkie zabrudzenia.

 

Garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe będą idealne dla klientów, dla których priorytetem jest szybkość nagrzewania się naczyń i gotowania potraw. Aluminium ze względu na swoje wyjątkowe właściwości nie ma sobie równych w tej kwestii. Podobnie do garnków żeliwnych ciepło jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz, jednak w odróżnieniu od nich aluminiowe naczynia błyskawicznie stygną. Garnki aluminiowe nie rdzewieją, nie rysują się, ani nie ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Nowoczesne garnki wykonane z aluminium są całkowicie bezpieczne i nie wchodzą w reakcję z produktami spożywczymi, ponieważ są pokryte specjalną powłoką. Najczęściej jest ona wykonana z ceramiki, kamienia, tytanu lub teflonu. Garnki aluminiowe są wygodne w użytkowaniu, łatwe w czyszczeniu, a dodatkowo na ich korzyść przemawiają atrakcyjne ceny, w jakich można je nabyć. 

 

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane to takie, których powierzchnia pokryta jest specjalną powłoką stworzoną ze sproszkowanego szkła z dodatkiem pigmentu. Emalia jest w pełni bezpieczna, ponieważ nie zawiera żadnych potencjalnie szkodliwych substancji i nie reaguje z pokarmami. Jednolita powłoka zapobiega gromadzeniu się resztek jedzenia, bakterii i różnego rodzaju zanieczyszczeń. Współcześnie wykorzystywana emalia jest niezwykle trwała i wykazuje się doskonałą odpornością na zadrapania, rdzę i ścieranie się. Garnki emaliowane występują na rynku w bardzo szerokiej gamie rozmiarów. Tego rodzaju garnka można z powodzeniem użyć nie tylko do gotowania, ale również do przechowywania potraw. Garnki emaliowane mają też bardzo ciekawy, czasem nawet rustykalny wygląd. Szybko nagrzewają się i można je wykorzystywać na kuchenkach każdego typu. 

 

garnki emalliowane

 

 

 

Garnki szklane

Garnki ze szkła to stosunkowo nowe rozwiązanie, które nie zyskało jeszcze na popularności. Garnki wykonane ze szkła nie zawierają pierwiastków i tworzyw powszechnie uważanych za szkodliwe i mogące wchodzić w chemiczną interakcję z produktami spożywczymi. Szkło nie odbarwia się od naturalnych i sztucznych substancji o wyrazistych kolorach. Dobrze znosi też wysokie temperatury, dlatego tego rodzaju garnków można używać nie tylko na kuchence, ale również w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych. Garnki szklane są odpowiednie dla alergików, a na ich powierzchni nie namnażają się bakterie. Są wykonane z rodzaju szkła, które jest odporne na nagłe zmiany temperatur, a gotowanie w nich pozwala zaoszczędzić energię, ponieważ ciepło jest właściwie rozprowadzane i utrzymuje się przez długi czas. Transparentność jest dodatkową zaletą – kucharz przez cały czas może obserwować, w jaki sposób zmienia się barwa i konsystencja potrawy, zupy czy sosu. Garnki szklane w całości się nagrzewają, więc podczas korzystania z nich należy używać rękawic kuchennych. Nie można z nich też korzystać na kuchenkach z płytami indukcyjnymi. 

 

Garnki miedziane

Garnki miedziane to naprawdę luksusowe akcesoria kuchenne. Miedź ma szereg dobroczynnych właściwości, które sprawiają, że gotowanie potraw w naczyniach z niej wykonanych jest bardzo zdrowe. Garnki miedziane wykazują się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym. Warto zwrócić uwagę na tę właściwość, ponieważ pozwala ona znacznie ograniczyć ilość wykorzystywanych w procesie gotowania tłuszczów. Miedź nie chłonie ani nie dostarcza żadnych zapachów. Garnki z miedzi są łatwe w czyszczeniu, a na ich powierzchni nie namnażają się żadne mikroorganizmy. Miedziane garnki można wykorzystywać na wszystkich typach kuchenek. Nie nadają się do mycia w zmywarce i nie wolno nadmiernie szorować ich powierzchni. Garnki miedziane wyróżniają się bardzo efektownym wyglądem, jednak nie każdy może sobie na nie pozwolić, bo są stosunkowo drogie. 

 

Garnki i naczynia ceramiczne

Tego rodzaju garnki są pokryte specjalną powłoką wytworzoną z minerałów i gliny. Taka ceramiczna glazura jest bardzo odporna na zarysowania i działanie wysokich temperatur. Pod powłoką najczęściej znajduje się aluminium, które jest głównym materiałem, z którego zrobiony jest taki garnek. Gotowanie potraw w tego rodzaju garnkach nie sprawia większych problemów, ponieważ nic nie przywiera do dna i ścianek naczynia. 

 

Najważniejsze cechy garnka idealnego

Podsumujmy więc wszystko, co najważniejsze i co pomoże Ci wybrać najlepsze garnki gastronomiczne. Warto zwrócić uwagę na:

  • Wielkość i liczbę garnków, w jakie chcesz się zaopatrzyć. 
  • Materiał, z jakiego są wykonane.
  • Trwałość.
  • Wygodę użytkowania.
  • Oszczędność energii.
  • Możliwość użytkowania na różnych typach kuchenek.
  • Możliwość mycia w zmywarce i ogólną łatwość czyszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *