Grzanki po neapolitańsku – pyszny pomysł na smaczne śniadanie!

Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
Styczeń 31, 2018
Lazania w niezwykłej, rodzimej odsłonie
Styczeń 31, 2018

Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale i pożywne. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis na jego włoską odmianę – grzanki po neapolitańsku. Zapewniamy Was, że nie tylko świetnie one smakują, ale też zapewnią Wam maksimum energii na całe przedpołudnie. Zwłaszcza, że Włosi zawsze lubią dobrze zjeść…

Co będziemy potrzebować?

– anchois 6 szt.
– małe pomidory 3 szt (lub więcej)
– Sos sałatkowy włoski Knorr 1 opak.
– ser żółty 150 g
– bagietka pszenna 2 szt.
– oregano 1 łyżeczka
– oliwa z oliwek 120 ml
– opcjonalnie sól, pieprz, inne przyprawy

Gotowanie – krok po kroku

1. Na początku dokładnie wysmaruj blachę tłuszczem. Połóż na niej pokrojone bagietki. Kroić je należy na cienkie plasterki. Zbyt grube, znacznie wydłużą ostateczny czas przygotowywania posiłku. Pamiętajmy o odpowiedniej technice krojenia.

2. W osobnym garnuszku wymieszaj ze sobą sos sałatkowy i oliwę. Nie zapominaj o konieczności dokładnego ich wymieszania. Po przygotowaniu mieszaniny, delikatnie nałóż ją na pokrojone bułki. Po ich wysmarowaniu, włóż je do rozgrzanego piekarnika. Należy je piec przez około 10 minut, w temperaturze wynoszącej około 180 stopni Celsjusza.

3. W osobnym miejscu pokrój pomidory, w miarę możliwości na cienkie plastry. Opcjonalnie możesz wykorzystać więcej pomidorów. Ich ilość jest zależna od Twoich preferencji.

4. Po upływie wskazanego czasu, wyjmij grzanki z pieca. Na każdej z nich połóż po jednym plastrze sera a następnie fileciki anchois. Całość pokryj plastrami wcześniej pokrojonego pomidora. Tak przygotowany posiłek możesz dodatkowo doprawić oregano.

5. Po zakończeniu doprawiania, całość włóż ponownie do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij je dopiero w momencie, gdy ser zacznie się topić. Po wyjęciu, możesz je doprawić solą i pieprzem. Grzanki podawaj przed ich wystygnięciem.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *