Lazania w niezwykłej, rodzimej odsłonie

Grzanki po neapolitańsku – pyszny pomysł na smaczne śniadanie!
Styczeń 31, 2018
Smaczne bezy z kremem czekoladowym
Styczeń 31, 2018

Lazania to dobrze znane wszystkim danie kuchni włoskiej. Jego charakterystyczna, wielowarstwowa struktura, łączy w sobie aromat delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa, otulonego wręcz rozciągliwym serem i makaronem. Całość, gdy jest doskonale przygotowana, wręcz rozpływa się w ustach. Spróbujmy ją przyrządzić w naszej polskiej odsłonie!

Co potrzebujemy?

– makaron lasagne 4 płaty
– pieczarki 500 g
– szalotka 2 szt.
– grzyby suszone 50 g
– masło 110 g
– mąka pszenna 100 g
– mleko 500 ml
– cytryna 1 szt.
– serek śmietankowy 200 g
– ser gouda 200 g
– ogóreczki konserwowe
– olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia – przepis

Na początku kroimy szalotki. Koniecznie podsmażamy je na oleju. Następnie kroimy grzyby. Część z nich odkładamy do późniejszej dekoracji. Resztę smażymy, aż do momentu całkowitego odparowania wody. Suszone grzyby mielimy. Uzyskany w ten sposób proszek wykorzystujemy do posypania naszych pieczarek. Opcjonalnie dodajemy estragon, pieprz, pietruszkę i sól.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu beszamelowego. W tym celu, bierzemy 100 gram masła, a następnie rozpuszczamy je w rondlu, dodając jednocześnie mąkę. Obydwa składniki mieszamy do ostatecznego połączenia. Z kolei osobny rondel będzie służył nam do zagotowania mleka. Po ukończeniu tej czynności, wlewamy mleko do rozpuszczonego masła. Całość nadal mieszamy, dodając jednocześnie sok z cytryny, gałkę muszkatołową i sól.

Gdy już przygotujemy sos, wylewamy go na dno przygotowanego wcześniej naczynia (dno musi być zakryte). Następnie układamy kolejne warstwy lazanii, rozpoczynając od makaronu. Kolejno układamy pieczarki z cebulą, serek śmietanowy i sos. W ten sposób możemy ułożyć kilka warstw. Na samej górze możemy położyć pozostałe pieczarki. Po wyłożeniu naszej foremki, wszystko wkładamy do piekarnika na 30 – 40 minut (220 stopni Celsjusza). Po przygotowaniu, całość dekorujemy ogórkami konserwowymi.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *