Jak optymalnie wybrać sprzęty kuchenne do restauracji?

Smaczne bezy z kremem czekoladowym
Styczeń 31, 2018
tłusty czwartek
Wszystko, czego nie wiedzieliście o tłustym czwartku.
Luty 12, 2018

Prowadząc restaurację musimy zadbać o odpowiednią jakość sprzętów, jakie w niej wykorzystujemy. Chodzi tu nie tylko o kwestię bezpieczeństwa naszych pracowników oraz klientów (kwestia antybakteryjności sprzętów kuchennych wykonanych z blachy nierdzewnej – „kwasówki” albo zwykłej, późniejszego czyszczenia i dezynfekcji tych sprzętów). Również sama wydajność naszych sprzętów kuchennych nie jest najważniejsza – to znaczy jak najbardziej im większa wydajność tym więcej klientów jesteśmy w stanie obsłużyć w jednostce czasu, ale nie oznacza to, że powinniśmy zawsze wybierać te najbardziej wydajne maszyny, tym bardziej, jeśli mamy w lokalu stosunkowo niewielką liczbę stolików a nie planujemy prowadzenia usług cateringowych. Kolejnym z ważnych – ale nie najważniejszych – elementów jest ekonomiczność.

Wybór najdroższych sprzętów być może w jakiejś, trudnej do ustalenia, przyszłości się zwróci, jednak kiedy to nastąpi – i czy nastąpi? Czasem lepiej wybrać sprzęt z trochę niższej półki a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć np. na działalność marketingową, lub zwiększenie liczby innych maszyn i akcesoriów kuchennych? Kolejnym ważnym elementem jest jakość. Jednak również tu należy ustalić jakiś akceptowalny jej poziom – dążenie do perfekcji można traktować w kategoriach hobbystycznych lub naszej ambicji, jednak nie będzie ona miała raczej pozytywnego wpływu na nasz wynik finansowy. Czy jeśli zatrudnimy personel najwyższej klasy, który będzie oczekiwał trzykrotnie większej pensji niż ta, którą oferowaliśmy poprzednikom, a do tego zakupimy zaawansowany sprzęt, również trzykrotnie droższy od dotychczasowego – to czy klienci zaakceptują trzykrotny wzrost cen który będzie musiał towarzyszyć tym zmianom żeby rachunek ekonomiczny wyszedł na zero? Zanim odpowiemy na to pytanie spójrzmy na konkurencyjne lokale, otaczające nasz. Bądźmy szczerzy, szansa że z takim podejściem utrzymamy się na rynku będzie raczej minimalna.

Co zatem robić, skoro żadna z wyżej wymienionych cech nie jest najważniejsza? A skoro nie one, to co jest tym tajemniczym, najważniejszym elementem? Otóż jest to połączenie tych wszystkich części składowych w jedno. Musimy starać się precyzyjnie balansować pomiędzy kwestiami jakości, ekonomiki, bezpieczeństwa i wydajności. Właściwy wybór pomoże nam uzyskać tzw efekt synergii, który sprawi, że efekt naszych starań nad właściwym wyborem będzie jeszcze większy niż to sobie wyobrażaliśmy wcześniej. Zresztą spójrzmy na konkretny przykład. Jeżeli nasza restauracja potrzebuje piece konwekcyjne, to musimy bardzo dokładnie przeanalizować ilu klientów jesteśmy w stanie obsłużyć teraz, oraz jak wygląda perspektywa na najbliższe lata. Jeśli planujemy przez dłuższy czas utrzymać liczę klientów na obecnym poziomie i nie spodziewamy się jakichś większych skoków tej liczby, to policzmy jaka moc pieca jest niezbędna dla sprawnej obsługi wszystkich gości. Później pomnóżmy tę liczbę przez 1,5, aby zabezpieczyć się przed niespodziewanym wzrostem i zamówmy taki piec – nie za duży ani nie za mały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *