Przepis na własne, domowe Rafaello

Marzenie o lokalu gastronomicznym
Styczeń 24, 2018
Ciasteczka orzechowe w wersji bezglutenowej
Styczeń 30, 2018

Rafaello kojarzy się nam z wyjątkowymi, słodkimi przekąskami. Niewielkie, białe kule są obiektem pożądania wielu koneserów słodkich przyjemności. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu samemu możesz je przygotować.

Co będzie nam potrzebne?

1. Biszkopt
– mąka 160 g
– cukier 220 g
– jajko 6 szt.
– proszek do pieczenia 2 łyżeczki
2. Krem
– kostka do pieczenia 250 g
– mąka 160 g
– cukier 220 g
– mleko 1 l
– aromat waniliowy 1 opak.
2. Wierzch
– wiórki kokosowe 100 g
– kostka do pieczenia 70 g
– cukier 3 łyżki

Gotowanie – krok po kroku

1. Utrzyj cukier z jajkami. Następnie dodaj mąkę. Nie zapomnij o proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie zmieszaj, aż stworzy jednorodną mieszaninę.

2. Tak przygotowane ciasto wylej na blachę. Nie zapomnij wyłożyć jej papierem do pieczenia. Optymalne wymiary to 20 x 25 cm. Masę piecz przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

3. Do osobnego garnka wlej pół litra mleka. Dodaj do niego cukier, wymieszaj a na koniec całość zagotuj. Resztę mleka odłóż na bok.

4. Odłożone mleko wymieszaj z olejkiem. Wsyp do niego przesianą mąkę. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Po zakończeniu tej czynności, wlej je do pół litra gotującego się mleka. Całość dokładnie mieszaj. Gotuj przez kilka minut (koniecznie na małym ogniu).

5. Odstaw mieszaninę do wystygnięcia, najlepiej w osobnym naczyniu.

6. Weź kostkę do pieczenia i zmiksuj ją. Następnie dodawaj do niej zimny krem. Pamiętaj, że czynność tą należy wykonywać powoli.

7. Przygotowany biszkopt pokrój na dwie części (koniecznie w poprzek). Na spodnią część ciasta nałóż warstwę kremu. Połóż na nią drugą warstwę biszkoptu a następnie – drugą warstwę kremu.

8. Podsmaż na kostce do pieczenia wiórki kokosowe. Następnie dosłodź je i rozprowadź na wierzchu ciasta. Ciasto jeż już gotowe!

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *