Smaczne bezy z kremem czekoladowym

Lazania w niezwykłej, rodzimej odsłonie
Styczeń 31, 2018
Jak optymalnie wybrać sprzęty kuchenne do restauracji?
Styczeń 31, 2018

Bezy z kremem czekoladowym to ciastka na różną okazję. Sprawdzą się one zarówno podczas klasycznych „domówek”, jak również w podczas romantycznych wieczorów we dwoje. Poniżej przedstawiamy krótki i prosty przepis na te niezwykłe ciasteczka. Mamy nadzieję, że gotowanie z nami, będzie dla Państwa bardzo przyjemne.

Co potrzebujemy?

Do przygotowania bezy:

– białka z dużych jajek (L) 4 szt.
– cukier 1 szklanka
– sól 1 szczypta
– sok z cytryny 1 łyżka

Do przygotowania kremu:

– gorzka czekolada 150 g
– kostka do pieczenia – 200 g
– brendy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie bez rozpoczynamy od ubicia białek jajek ze szczyptą soli. Całość ma mieć konsystencję sztywnej piany. Podczas ubijania koniecznie należy dosypywać cukier. Całość musi się równomiernie wymieszać.

2. Po przygotowaniu piany (musi mieć podane wyżej właściwości), dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Całość ponownie mieszamy, uzyskując jednorodną mieszaninę.

3. Następnie dwie płaskie blaszki wykładamy papierem przeznaczonym do pieczenia. Na wyłożony papier nakładamy porcje bezy. Najlepiej robić to łyżką. Wtedy porcje są odpowiednio wymierzone. W międzyczasie pamiętamy o rozgrzaniu piekarnika. Optymalną temperaturą będzie 130 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia wykorzystujemy termoobieg. Po upływie 50 minut wyłączamy piekarnik i pozwalamy naszym bezom wystygnąć w piecu.

4. Do osobnego naczynia wprowadź połamaną czekoladę. Następnie rozpuść ją w wodnej kąpieli. Całość wymieszaj z miękką kostką do pieczenia i dolanym brendy.

5. Na koniec dobierz bezy „w pary”. Posmaruj każdą z nich od spodu i złóż razem ze sobą. Od tego momentu ciasteczka nadają się do spożycia.

Nasza rada: Dobrym pomysłem jest udekorowanie bez za pomocą cukru pudru, lub ewentualnie bitej śmietany. Można też wykorzystać inne, znane sobie sposoby.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *