Węgierskie leczo – smaczne, szybkie i pożywne!

Garnek do gastronomii
Jakie garnki wybrać do gastronomii? Rodzaje garnków i ich powłoki
22 listopada, 2019
Banofee – ciasto bez pieczenia
15 stycznia, 2020

Jesień i zima to doskonały czas na przygotowywanie sycących i rozgrzewających dań jednogarnkowych. Bardzo smaczną propozycją tego typu jest leczo, czyli warzywny gulasz z dodatkiem lokalnej kiełbasy, choć w wersji wegańskiej można ten składnik pominąć. Wyjątkowego smaku temu daniu dodaje mieszanka aromatycznych przypraw takich jak czosnek, tymianek, papryka słodka, ostra i wędzona. Przekonaj się jak prosto możesz w swoim codziennym jadłospisie przemycić porcję zdrowych i kolorowych warzyw. 

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 małe cukinie
  • 3 papryki – najlepiej w różnych kolorach (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory (opcjonalnie: 3 łyżki koncentratu)
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • tymianek suszony lub świeży
  • 200 g kiełbasy (w opcji wegańskiej oczywiści należy pominąć)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

  1. Wszystkie warzywa (cukinia, pomidory, papryka) dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pomidory sparz we wrzątku, a następnie zdejmij z nich skórkę. 
  2. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Gdy ta będzie już zeszklona dodaj czosnek, cały czas mieszając zawartość garnka, by czosnek się nie przypalił. Teraz nadszedł czas na dodanie przypraw do mieszanki rozgrzanego oleju, cebuli i czosnku. Przypraż raz jeszcze wszystko na wolnym ogniu tak, by wydobyć jak najwięcej aromatu. Na koniec dodaj pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory. 
  3. Pozbaw paprykę gniazd nasiennych i pokrój ją w drobną kostkę. Cukinię również pokrój w kosteczkę. Najpierw do garnka dodaj paprykę – jest zdecydowanie twardsza, w związku z czym potrzebuje więcej czasu. Gdy już papryka odpowiednio się poddusi dodaj do garnka cukinię. Gotuj jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. 
  4. Kiełbasę pokrój w półplasterki, dodaj do lecza i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez pięć minut. Smacznego!

Leczo można wielokrotnie odgrzewać, dzięki czemu to doskonała propozycja dla osób, które przygotowują posiłki na więcej niż jeden dzień. Leczo najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu lub dobrze wypieczonej grzanki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *