Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków

Smaczny i pożywny bigos domowy
Styczeń 31, 2018
Grzanki po neapolitańsku – pyszny pomysł na smaczne śniadanie!
Styczeń 31, 2018

Tradycyjna zapiekanka ziemniaczana nie wszystkim może smakować. Dlatego postanowiliśmy „ubogacić” ją o mięso mielone, które nada całości charakterystycznego posmaku. W efekcie, uzyskaliśmy smaczny i energetyczny posiłek, który doskonale się jako danie główne. Mamy nadzieję, że nasze „ziemniaczane” gotowanie, przypadnie Wam do gustu.

Co będziemy potrzebować?

– ziemniaki 6 szt.
– przyprawa do mięs 2 łyżki
– ząbek czosnku 1 szt.
– świeży tymianek- 3 łyżki
– twardy ser żółty 150 g
– mielona wołowina 500 g
– czerwone wino 100 ml
– kwaśna śmietana 18% 250 ml

Przepis na zapiekankę w trzech krokach

1. Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę należy dokładnie wysmarować margaryną. Podczas rozgrzewania piekarnika pokrój ziemniaki – najlepiej na cienkie plasterki. Następnie je zagotuj (optymalny czas gotowania to około 5 minut). Po ich zagotowaniu odcedź je a następnie przemyj zimną wodą. W osobnym miejscu posiekaj tymianek i czosnek. Przygotuj tez ser, dokładnie przecierając go na tarce.

2. Podsmaż czosnek na rozgrzanej margarynie. W międzyczasie nie zapomnij o dodaniu mięsa. Smaż tak długo, aż czosnek uzyska charakterystyczny, brązowy kolor. Następnie do tak przygotowanego mięsa dodaj tymianek i przyprawę do mięs. Na koniec polej wszystko winem. Tak przygotowaną „mieszaninę” gotuj łącznie przez około 5 minut.

3. Na koniec wyłóż dno dużego naczynia warstwą ziemniaków. Naprzemiennie przykrywaj je mięsem i kolejnymi warstwami przygotowanych ziemniaków. Następnie w osobnym garnku wymieszaj śmietanę i ser. Gdy obydwa składniki równomiernie się wymieszają, polej nimi warstwy mięsa i ziemniaków. Całość zapiekaj w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Optymalny czas pieczenia to 20 minut. Zapiekankę podawaj na gorąco.

Nasza porada: Do mięsa możesz dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *